Met trots werd in het Zedelgemse gemeentehuis het boek Aartrijke, Loppem, Veldegem en Zedelgem tijdens de Grote Oorlog voorgesteld.
Zes jaar werkten de auteurs Patrick Arnou, Johan Braet, Christian Deneve en Bertrand Denys aan het boek, dus de voorstelling was een orgelpunt na al het opzoeken, schrijven en corrigeren. “Het boek is eigenlijk in alle opzichten succesvol. Ik had nooit durven dromen dat zowel de uitvoering als de rijke inhoud zo geslaagd zou zijn vat Bertrand Denys het vakmanschap samen. De 336 pagina’s dikke uitgave is een tijdsdocument geworden waarin tekst en illustraties elkaar evenwichtig afwisselen, wat het geheel toegankelijk maakt voor een breed publiek. Vanaf de aanvang was het doel dat er niet enkel een degelijke historisch correcte tekst zou komen, maar dat er ook veel aandacht zou gaan naar nooit eerder verschenen visueel materiaal van het Zedelgem van toen, zoals luchtfoto’s en authentieke beelden van Duitse soldaten die bij de inwoners onderdak hadden. Ook Duitse spotprenten en prentkaarten, en affiches waarin het de Zedelgemnaars verboden werd ‘s avonds na 9 uur op straat te komen, stofferen dit werk van de hand van Patrick Arnou, Johan Braet, Christian Deneve en Bertrand Denys.
De Zedelgemse gemeenten lagen in WO I onmiddellijk achter de frontzone, waardoor het geallieerde geschut dat zich achter de IJzer bevond, onze gemeenten niet kon bereiken. Daarom was het oostelijk deel van West-Vlaanderen een uitverkoren plaats om tot rust te komen en gebruik te maken van de spoorwegen. Zedelgem bulkte van Duitse installaties, van munitieparken tot krijgshospitalen. Dankzij onder meer het gemeentearchief van Zedelgem, de persoonlijke verzameling van Loppemnaar Filip Caerels en het veldwerk van heemkundige Noël Denolf, brachten de vier auteurs Zedelgem tijdens de Groote Oorlog tastbaar tot leven. Over hoe het dagelijkse leven moeizaam, maar creatief zijn weg vond, over vliegvelden in Aartrijke en het stemrecht dat in het Kasteel van Loppem het licht zag.
Het boek is te koop bij het onthaal in het gemeentehuis en in het gemeentelijk archief en dit voor de prijs van 50 euro.